Smälta guld och göra om smycken

Eget guld?

Med eget guld som ligger hemma och som aldrig används så har du nu ett ypperligt tillfälle att skapa ett eget smycke. Guldpriset ligger på en hög nivå och gör att du som har eget guld kan få ett smycke till ett mycket förmånligt pris jämfört med att köpa ett nytt. Dessutom är det fantastiskt att få vara med att skapa sitt alldeles egna personliga smycke som ingen annan i hela universum har. Ett alldeles eget exemplar.

Hur går det till?

Vi tittar tillsammans på vad du har och du får förslag på vad som kan göras, utifrån vad du själv skulle vilja ha. Vi startar den kreativa processen där vi kommer fram till vad som skulle kunna passa, tillsammans med skisser och kostnadsförslag på t ex vad olika varianter kostar. Det här kan vara en process som får ta sin tid. Innan beställning görs och tillverkning startar är allt bestämt och klart ifråga om hur smycket ska se ut. Tillverkning av egna smycken brukar ta alltifrån dagar, veckor eller 1-2 månader från idé till färdigt smycke, beroende på vad som ska göras.

Smälta guld?

Här kan vi göra på flera sätt. Om du vill ha just ditt eget guld, som kanske har ett stort affektionsvärde kontrollerar vi först vad som kan användas och efter det bestämmer vi vad som kan göras. Guldet smälts ner och sedan börjar bearbetningen av det nya smycket. Saknas guld kan det köpas till.

Kan man smälta om allt guld?

Det går ofta bra att t ex låta smälta ner släta ringar. Är det ädelstenar i dem, kan vi ta ur stenarna och spara och sätta dom i ditt nya smycke. 

Kedjor används generellt sett inte, eftersom de innehåller mycket lod i andra metaller som kan göra att guldet inte går att bearbeta som man önskar efter smältning, men går utmärkt att lämna in som delbetalning.

Önskas vitguld kan vi räkna om det till gula guldet till vitt och tvärt om. 

Har guldet inget större emotionellt värde än guldvärdet så räknas guldet om efter dagens guldpris och räknas av på priset.

Allt guld går att lämna in som tex 9, 14, 18, 20 och 23 karat. Även tandguld går att lämna in.

Kan man göra om befintliga smycken?

Ja, det kan man. Man kan ha smycken som är antingen ärvda, egna eller som man fått som gåva men som kanske inte riktigt passar i designen - då kan man "bygga om" smycket till en stil som passar dig.

Har du t ex en slät ring, kan man lägga till detaljer på den. Alltifrån en fattning med sten till t ex fält med mindre stenar, eller något annat. Här finns hur många varianter som helst. 

Det går också att spara t ex en fattning med sten, förutsatt att fattningen inte är för sliten, byta ut ringskenan och göra den bredare eller smalare, eller annan form. Allt efter smak. 

Välkommen till vår ateljé för förslag och kostnadsförslag.